2009-10-18

Testování aplikací - panelová diskuze

Před podzimním WebExpem 2009 jsem se ještě zastavil na akci v Microsoftu o testování aplikací, kterou pořádal Jarda Jirava a pozval si následujicí hosty, Karla Minaříka, Jana Krále, Borka Bernarda, Michaela Juřeka a Romana Pichlíka.

První začal Karel Minařik, který představil různé pohledy na testy a testování aplikací. Následně Michael Juřek nechál krátce nahlédnout do kuchyně Microsoftu a možnostech testování ve Visual Studiu. Poté Borek Bernard mluvil o jeho zkušenostech z platformy Flex a porovnání testování knihoven a GUI. Roman Pichlík představil virtualizaci služeb třetích stran pro integrační testy, protože není možné do banky posílat svoje testovací data. A o schrnutí se postaral Honza Král a také upřesnil jednotlivé pojmy z prostředí testování aplikací.

Střípky
Pokud chcete, aby někdo pochopil kód, nechte ho k němu napsat testy. - Roman Pichlík

Co testování přináší mě
1) Refactoring - bez testů by se ani dělal nedalo :).
2) Někde jsem četl názor, že to co má GUI, tak se objede bez testů. Což je naprostá blbost, protože než takové GUI vznikne, tak mnohdy mám napsáno víc kódu než bude mít samotné UI.
3) Při vývoji API/WebService nebo něčeho co bude používat třetí strana.


Karel Minařík ukazoval jednoduchý postup při TDD, což mi připomnělo řešení následujícího problému s výpisem čísel podle následujícího zadání

Write a program that prints the numbers from 1 to 100. But for multiples of three print "Fizz" instead of the number and for the multiples of five print "Buzz". For numbers which are multiples of both three and five print "FizzBuzz".
Why Can't Programmers.. Program? - Coding Horror

FizzBuzz Enterprise

Určitě to byli přínosné hodiny, dozvěděl jsem se pár zajímavostí a zkušeností ohledně testování. Musím říct, že takovéhle akce v čechách hodně chybí.

No comments: